ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီးဦးစီးမှူးရုံးမှ မရမ်းကုန်းမြို့နယ် အမှတ်(၁) အခြေခံပညာ အထက်တန်းကျောင်း၊ စန္ဒိမာခန်းမတွင် စားသုံးသူအကာအကွယ်ပေးရေးအကြောင်း သိကောင်းစရာများ ဟောပြောဆွေးနွေး

 

ပြည်သူများ နေ့စဉ် စားသုံးနေသည့် အစား အသောက်များ ဘေးအန္တရာယ် ကင်းရှင်းစေရန် အဟာရ ပြည့်ဝပြီး ကျန်းမာရေးနှင့်ပြည့်စုံသည့် အစားအစာများ ကုန်ပစ္စည်းများကို ရွေးချယ်ဝယ်ယူ စားသုံးတတ် စေရန်ရည်ရွယ်၍ ကူးသန်းရောင်း ဝယ်ရေးနှင့် စားသုံးသူရေးရာ ဦးစီးဌာနမှ တာဝန် ရှိသူနှင့်ဝန်ထမ်းများသည် ရန်ကုန်တိုင်း ကျန်းမာရေးဦးစီးဌာန၊ မြန်မာနိုင်ငံစားသုံးသူ ကြိုတင် ကာကွယ်ရေး အသင်းတို့နှင့် ပူးပေါင်း၍ ၂၀၁၅ခုနှစ်၊ ဇန်နဝါရီလ ၂၀ရက်နေ့တွင် ရန်ကုန် တိုင်းေ ဒသကြီး၊ မရမ်းကုန်းမြို့နယ် အမှတ်(၁) အခြေခံ ပညာအထက်တန်းကျောင်း၊ စန္ဒိမာခန်းမတွင် စားသုံးသူအ ကာအကွယ်ပေးရေးအကြောင်း သိကောင်းစရာများ ဟောပြောဆွေးနွေးပွဲကျင်းပခဲ့ပါသည်။

ဆွေးနွေးပွဲတွင် မရမ်းကုန်းမြို့နယ် အမှတ်(၁) အခြေခံပညာအထက်တန်းကျောင်း၊ကျောင်း အုပ်ဆရာကြီး ဦးခင်မောင်အေးမှ မိမိတို့စားဝတ်နေရေးအတွက် လူတိုင်းကိုယ်တိုင် ထုတ်လုပ် နိုင်မှု မရှိသဖြင့် အရင်းအနှီးရှိသူများမှ ထုတ်လုပ်ခြင်း၊ တစ်ဆင့်ပြန်လည်ရောင်းချခြင်းတို့မှ ဝယ်ယူစားသုံး ရပါကြောင်း၊ စီးပွားရေးလုပ်ငန်းရှင်များမှ ကုန်ပစ္စည်းများကို မှန်မှန်ကန်ကန် ထုတ်လုပ် ရောင်းချ ခြင်းမရှိကြ၍ဝယ်ယူ အသုံးပြုသူများ ရောဂါများဖြစ်ပွားနေကြောင်း ၊ယခုဟောပြောဆွေးနွေး ပွဲ၌ ပြော ကြား သည့်အချက်များ ကို ကျောင်းသား/ ကျောင်းသူများအနေဖြင့် သေချာစွာ နားစိုက်ထောင်ပြီး ကိုယ်တိုင်လိုက်နာကျင့်သုံးကြရန်နှင့် မိမိပတ်ဝန်းကျင်သို့လည်း ပြန်လည်ပြောကြားပေးကြရန် အဖွင့် အမှာ စကားပြောကြားခဲ့ပါသည်။

ဆက်လက်၍ ကူးသန်းရောင်းဝယ်ရေးနှင့်စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန၊ လက်ထောက် ညွှန်ကြား ရေးမှူး ဦးမင်းသိန်းမှ ယခုဟောပြောဆွေးနွေးပွဲသို့တက်ရောက်လာကြသည့် ကျောင်းသား ကျောင်း သူများအပါအဝင် စားသုံးသူများကို အကာ ကွယ်ပေးရန် စားသုံးသူအကာ အကွယ်ပေးရေးဥပဒေကို  ပြဌာန်းပေးခဲ့ပြီးဖြစ်သလို ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီးအတွင်းရှိ စားသုံးသူများ၏ အမှန်တကယ်ဆုံးရှုံးနစ်နာမှု၊ မကျေနပ်မှုများကိုတိုင်ကြား နိုင်ရန် စားသုံးသူတိုင်ကြားမှု လက်ခံဆောင် ရွက် ရေး လုပ်ငန်း ကော်မတီနှင့် ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီးအတွင်းရှိ ဈေးကွက်များ၌ လုံခြုံစိတ်ချမှုမရှိသော ကုန်ပစ္စည်းများ ရောင်းချမှုမရှိစေရေးအတွက် ကွင်းဆင်းလေ့လာ စစ်ဆေးခြင်းများဆောင်ရွက်ရန်၊ ထုတ်ကုန်များလုံခြုံ စိတ်ချမှုဆိုင်ရာ လုပ်ငန်းကော်မတီတို့ကို ဖွဲ့စည်းခဲ့ပြီး ပါကြောင်း၊ မိမိတို့ဌာနအနေဖြင့် ကျောင်းသား ကျောင်းသူများအပါအဝင် စားသုံးသူများ ဘေးဥပဒ်အန္တရာယ် ကင်းရှင်းသည့် စားသောက်ကုန်များကို ဝယ်ယူစားသုံးနိုင်ရန် ကုန်ပစ္စည်းထုတ်လုပ်သည့် စက်မှုဇုန်များသို့ လည်းသွားရောက်၍ စီးပွားရေး လုပ်ငန်းရှင်များအား စားသုံးသူအကာ အကွယ်ပေးရေးဥပဒေနှင့် ပတ်သက် သည့် အသိပညာပေး ခြင်းများ ဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါကြောင်း၊ ဝယ်ယူစားသုံးသည့် စားသောက်ကုန်၊ ဆေးဝါးများ တွင်ပါရှိ သည့် ညွှန်ကြားချက်များကို သေချာစွာဖတ်ရှု၍ လိုက်နာရန်လိုအပ်ကြောင်း၊  ဥပဒေ တွင်ပါရှိသည့်စား သုံးသူ၏အခွင့်အရေး၊ တာဝန်များကို အသေးစိတ်ရှင်းလင်းဆွေးနွေးပြောကြားခဲ့ပါသည်။

မရမ်းကုန်းမြို့နယ် ကျန်းမာရေးဆရာဝန် ဒေါက်တာဒေါ်အေးအေးမျိုးမှ အကင်၊ ဆိုးဆေး ပါအစား အသောက်များ၊ ဓါတုပစ္စည်းများအသုံးပြုထားသောအချိုရည်များ၊ယင်နားစာများ၏အန္တရာယ်၊ ဖော့ဘူး၊ ပလတ်စတစ်ဘူးများကို ပူသည့်ပစ္စည်း များထည့်သုံးခြင်းဖြင့် ဖြစ်ပေါ်လာမည့် ဆိုးကျိုးများ အကြောင်းနှင့်အန္တရာယ် ကင်းသည့်အစားအသောက်များ ကိုကျန်းမာရေးသတိဖြင့် ရွေးချယ်၍ဆင် ခြင်စားသုံးဖို့လိုအပ်ကြောင် ရှင်းလင်းပြောကြားခဲ့ပြီး မြန်မာနိုင်ငံစားသုံးသူကြိုတင်ကာ ကွယ်ရေးအသင်း အတွင်းရေးမှူးဦးကိုကိုနိုင်မှလည်း အသင်းအနေဖြင့် စားသုံးသူအကာအကွယ် ပေးရေးလုပ်ငန်းများတွင် တစ်ဖက်တစ်လမ်းမှ တတ်နိုင်သလောက် ပါဝင်ဆောင်ရွက်နေကြောင်း၊ ကြာရှည်ခံအောင်ပြု လုပ်ထားသော အသင့် စားအစား အသောက်များမှာရေရှည်တွင် ဆိုးကျိုးဖြစ်နိုင်သဖြင့် ငါးနှစ်အောက် ကလေးငယ်များ လုံးဝမစားသင့်ကြောင်း၊ အစားအသောက် များကိုဂရုတစိုက် ရွေးချယ်ဝယ်ယူစား သုံးခြင်းမရှိလျှင်အဆိပ်ဝယ်စားသကဲ့သို့ဖြစ်နိုင်ကြောင်း၊ အစား အသောက်နှင့်ပတ်သက်သည့် ဗဟုသုတများကို ရှင်းလင်းပြောကြားခဲ့ပါသည်။

ဟောပြောဆွေးနွေးပွဲသို့ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး ဦးစီးမှူးရုံးမှ တာဝန်ရှိသူနှင့် ဝန်ထမ်းများ၊ မြို့နယ်ကျန်းမာရေး ဆရာဝန်၊ မြန်မာနိုင်ငံစားသုံးသူ ကြိုတင်ကာကွယ်ရေး အသင်းအတွင်းရေးမှူး၊ အထက(၁) ကျောင်းအုပ်ဆရာကြီးနှင့် ဆရာ/ဆရာ မများ၊ ကျောင်းသား/ကျောင်းသူများ၊ စုစုပေါင်း (၆၃၀)ဦး တက်ရောက် ခဲ့ကြောင်း သတင်းရရှိပါသည်။

                                                                     

        ချောဥမ္မာနိုင်(စားသုံးသူ) ရန်ကုန်